Ihosyövän esto,  lääketieteellistä taustaa

 Ihosyöpään sairastuneiden valkoihoisten lukumäärä koko maailmassa kohoaa räjähdysmäisesti, mikä vaatii kiireellisiä toimenpiteitä tehostaa UV-suojausta.

Suomessa ihosyöpään sairastuu vuosittain tuhansia ihmisiä ja tulevaisuudessa luku tulee kasvamaan. Lue lisää......

 

 

UV-standardi 801: Varmenpi aurinkosuoja märissä, kuluneissa ja käytetyissä vaatteissa

Taustatietoa tekstiilien antamalle UV-suojalle:

Ei ole kauaakaan siitä, kun varmimmaksi suojaksi UV-säteilyltä suositeltiin yksinkertaisesti 'asusteita'. Nykyään puhumme 'auringolta suojaavista' asusteista. Läheskään kaikki tekstiilit eivät suojaa auringon haittavaikutuksilta.

Lue lisää......

 

Aurinko ja terveys

"Suojautumisessa on ensisijaista käyttää varjoa ja vaatetusta ..."

Lisätietoja: Suomen Syöpäyhdistys. Ks. Linkki-

kokoelma: Syöpäjärjestöt

 

 

 

 

           


 

 
 

                                                          hyphen      suoja - muotoilu - toimivuus

 

 

Ihosyövän esto – lääketieteellistä taustaa

 

Ihosyöpään sairastuneiden valkoihoisten lukumäärä koko maailmassa kohoaa räjähdysmäisesti, mikä vaatii kiireellisiä toimenpiteitä tehostaa UV-suojausta.

Suomessa ihosyöpään sairastuu vuosittain tuhansia ihmisiä ja tulevaisuudessa luku tulee kasvamaan.

 

Joka ei halua luopua oleskelusta kirkkaassa auringonvalossa tai joutuu työskentelemään ulkosalla voi valita kahdesta tavasta suojautua ihoa vahingoittavalta UV-säteilyltä: ihon suojavoitelu kosmeettisilla tuotteilla ja suojaavan vaatetuksen käyttö.

 

Ihotautien asiantuntijoiden mielestä pätevä UV-suoja saavutetaan yhtä hyvin joko sopivilla tekstiileillä tai suojavoiteilla. Erityisesti on suojattava lasten ja nuorten iho palamiselta, koske heidän ihonsa on erittäin arka. Eritoten on suojattava alle 6-vuotiaat, koska heidän ihonsa ei vielä ole kehittänyt aikuisen ihon suojamekanismeja. 

 

Suojaamaton oleskelu auringossa vahingoittaa ihoa syvältä ns. oman suoja-ajan ulkopuolella. Ihotyypistä riippuen iho punertuu ja palaa 10 – 45 minuutissa. Toistuva tämän kaltainen ihon vahingoittuminen johtaa lopulta syviin ihon soluvaurioihin, joita iho ei enää itse voi korjata ja se voi aiheuttaa vähitellen jonkin kolmesta tunnetusta ihosyöpätyypistä. Uusin lääketiede todistaa lisäksi, että tähän asti vaarattomana pidetty UV-A -säteily vaikuttaa haitallisesti ihmisen immuunijärjestelmään.

 

On kolme selitystä sille, miksi yhä useammat ihmiset sairastuvat usein henkeä uhkaavaan ihosyöpään. Ensimmäinen syy on kiihtyvällä vauhdilla oheneva otsoonikerros, joka päästää läpi suurenevia määriä vaarallisia UVB-säteitä. Toinen syy on, että yhä useammat ihmiset hankkivat rusketuksen keinotekoisella UV-säteilyllä solariumeissa. Kolmantena ja tärkeimpänä syynä on ihmisten sosiaalisen ja vapaa-aikaan liittyvän käyttäytymisen perusteellinen muutos: kirkkaassa auringon valossa oleskellaan kauemmin suojaamattomina, lomalle matkustetaan nopeasti ja mukavasti sellaisille leveysasteille, joilla UV-rasite on moninkertainen kotioloihin nähden ja ihmiset pukeutuvat huomattavasti niukemmin kuin muutama vuosikymmen sitten.

 

Lähitulevaisuus ei lupaa minkään edellämainitun kolmen sairastumisen syyn vähenemistä, saati sitten kehityksen pysähtymistä. Ainoa mahdollisuus jarruttaa ihosyöpään sairastuneisuutta on panostaa johdonmukaisesti aktiiviseen UV-suojaukseen. Tässä mielessä voi ratkaiseva osuus vakavien ihotautien torjunnassa olla vaatetuksella, joka arkipäiväisessäkin käytössä antaa turvallisen suojan vaarallisilta UV-säteiltä.

 

Hyvä tietää UV-säteilystä:

 

Tiesitkö, että

- ihminen saa 80 % koko elämänsä aikana saamastaan säteilystä ensimmäisten 20 vuoden aikana?

- 80 % auringon säteistä läpäisee pilven?

- jokainen 1000 metriä korkeutta nostaa säteilyä 10 %:lla?

- varjossakin saa jopa 50 % UV-säteistä?

- UV-A -säteet läpäisevät ikkuna- ja tuulilasin pinnan?

- 60 % UV-säteistä vaikuttaa vielä 0,5 metriä veden pinnan alla?